Skidanje naslaga sa zubaBioflik  poznatiji kao zubni plak su ustvari naslage koje se akumuliraju bliže korenu zuba i koji koloniziraju bakterije. Njegov uzrok je rezultat neadekvatne oralne higijene. Nakon jela ostaci hrane uvek ostaju u šupljinama izmedju zuba i izmedju zuba i desni. Ako se ti ostaci ne uklone pranjem zuba oni postaju pogodno tlo za razvoj bakterija koje zajedno sa pljuvačkom stvaraju tanak sloj naslaga. Na njemu mogu živeti i preko 400 različitih mikroorganizama.
Bakterije koje izazivaju zapaljenje desni i stvaraju zubni plak su stalno prisutne u našim ustima i nemožete ih se osloboditi, tako da je veoma važna oralna higijena vaših usta. Ako ne perete redovno zube ili ne koristite konac za zube zubni plak može ugroziti zdravlje zuba ili čak gubitak. Zato redovnim posetama našem stomatologu možete sprečiti nagomilavanje bakterijskih naslaga koje se stvaraju na zubima. Ćiščenje zuba se vrši sa istrumentom koji pravi ultra tanak i jak mlaz vode pomešan sa natrijum bikarbonatom namenjenim za stomatološke svrhe. Tokom i nakon ćiščenja se može pojaviti krvarenje, što je sasvim normalno.
Zašto je važno skidati naslage?
Održavanje oralnog zdravlja je danas veoma važno kako bi sprečili veliki broj stomatoloških problema i bolesti. Mi sada živimo duže pa nam je potrebno da i zubi duže traju. Mnogi ljudi neznaju da se uklanjanjem naslaga sa zuba mogu sprečiti stvaranje kamenca, nastajanje karijesa i zapaljenja desni.
Duboko čišćenje učinjeno od strane naših stručnjaka potpuno uklanja akumulirane naslaga, i čini vaše zube zdravijim. Idealno je izvoditi postupak najmanje svakih šest meseci, i time izbegavate bilo kakve probleme.
Želite li znati više? Proverite sledeće podatke:
Da li boli?
Čišćenje naslaga sa zuba je kod nas daleko najbezbolnija intervencija, jer se uklanja tankim mlazom vode. Ako imate izuzetno osetljive zube, može se koristiti i lokalna anestezija.
Kako spriječiti naslage?
Naslage je najbolje sprečiti redovnim i detaljnim pranjem zuba. Naslage se najbolje uklanjaju mehanički četkicom za zube.
Mogu li čistiti naslage redje od jednom u 6 meseci?
Minimalno je čišćenje jednom u 6 meseci, ali to ne znači da je u normalnim uslovima potrebno raditi na tri i manje meseci. Samo osobe koje imaju veću sklonost stvaranu naslaga trebaju češće od jednom u 6 meseci.