skeletirane-protezeSkeletirane – vizil proteze se u osnovi izradjuju od metala, dok je preostali deo proteze koji nadoknadjuje izgubljene zube napravljen od akrilata. Znači zubi koji su izradjeni od akrilata se nalaze na metalnoj konstrukciji. Ova vrsta proteze spada u mobilne proteze. Ona zauzima mnogo manje prostora u ustima i adaptacija na njih je mnogo lakša. Vizil proteze duže traju od onih koje su izradjene samo od akrilata, ali su i skuplje zbog količine metala koji se koristi u proizvodnji istih. One se preporučuju ljudima u slučajevima kada nedostaju jednostrano ili obostrano bočni zubi i kao zamena za most ili kod gubitka većeg broja zuba. Pojava da je neko alergičan na metal od kojih se izradjuju je veoma retka.

Kome su namenje skeletirane proteze
Ovu vrstu proteza mogu koristi ljudi svih dobi. Naši stomatolozi će vam nakon pregleda reći da li vam je potrebna ova vrsta mobilne proteze.

Koje su prednosti vizil proteza?
One zauzimaju manje prostora u ustima, pa je adaptacija na njih lakša. Umesto akrilata kostur je od metala. Manji pritisak na nepce stvara manju nelagodnost. Dosta su otporniji u odnosu na akrilate, i veoma retko se dešavaju oštećenja. Funkcija žvakanja je poboljšana, i žvakanjem hrane se sila ravnomernije rasporedjuje.
Bolje sažvakana hrana olakšava probavu i smanjuje stomačne probleme. Nakon početnog prilagodjavanja poboljšava se i funkcija govora.

Estetske prednosti
Estetski su u prednosti, ispunjavaju prostor zuba koji nedostaju i veoma nalikuju prirodnim zubima. Korišćenjem ove vrste prostetike, lice izgleda vedrije, i popunjeno na mestima gde je bilo ispijeno, čime postaje mnogo lepše.