Neki faktori mogu da utiču na to da je potrebno izvaditi zubm na primer kada karijes stigne toliko duboko da dostigne pulpu zuba i time naruči njenu strukturu. Ostali slučajevi zbog kojih je neophodno izvaditi zub: Infekcija koja je zahvatila kost i deo vilice. Nedostatak prostora da izraste novi zub (kao na primer umnjak). Zubi koji nisu potpuno izrasli, i mogu biti izvor nakupljanja bakterija koje mogu napraviti veći problem.
U bilo kojoj situacije najsigurnije je da se kolsutujete sa nama, da bi vam dali prave smernice i odredili najbolji tretman. Ako su zubi oštećeni da ih nije moguće popraviti, a ne izvade se mogu izazvati brojne zdravstvene probleme kao što su brojne infekcije, ciste, tumor i sistemske bolesti

Hirurško vadjenje zuba
Pojava oralnih problema koji neminovno dovode do toga da treba izvaditi jedan ili više zuba su veoma česte. Mi u našoj ordinaciji svakodnevno vršimo vadjenje zuba zbog problema kao što su propadanje zuba ili infekcija.

Zahvat se vrši pod lokalnom anestezijom, ponekad je potrebno dati pacijentu i sedativ za smirenje. Ali sve u svemu ovo je vrlo jednostavno i nema rizika i komplikacija.

Proverite u nastavku važne informacije:

Kada je potrebno izvaditi zub?
Vadjenje se vrši kada je zub duboko oštećen i ne može se lečit, usled infekcije ili nakon neuspelih pokušaja drugih tretmana. Postupak uklanjanja zuba je moguć i prilikom ugradnje mostova.

Kako se obavlja?
Prvo što uradimo je da detaljno pregledamo i procenimo oralno zdravlje pacijenta, i proveriti da li je vadjenje neizbežno. Nakon provere se daje loklana anestezija, kada počne delovanja uz pomoć stomatoloških istrumenata se vrši vadjenje zuba.

Nega
Nakon jednostavog vadjenja zuba, mi ćemo vam preporučiti kako da se ponašate da bi izbegli nepotreban bol. Preporučujemo da se koristi tečna i meka hrana, izbegavaju preterano topla jela. Mogu se prati zubi, ali treba izbegavati ranu.

Kako da sačuvam zub?
Da bi ste sprečili gubitak zuba, potrebno je da održavate oralnu higijenu, da redovno perete zube i da koristite konac za čišćenje zuba. Pored ovoga treba da redovno posećujete svog stomatologa da bi proverili zdravlje zuba i sprečili probleme koji mogu nastate ne lečenjem.