Kada je zub ostećenZubi mogu pretrpeti reverzibilni štetu, kao što je u slučaju karijesa i povreda. U takvim slučajevima lečenjem se zub nakon tretmana vraća u svoju prirodnu funkciju. Prvo se vrši temeljno čišćenje, u slučaju šupljine uklanja se svaki trag stranih elemenata, jer će šupljina u zubu biti ispunjena materijalom koji će ga vratiti u prirodni oblik.
Kod slomljenih zuba obnoviće se deo koji nedostaje i povratiti zub u izvorni oblik. Mi ćemo napraviti analizu situacije prepoznati stvarno stanje pacijenta. U oba slučaja postoje različite vrste materijala koji se koriste:

  • Kompozitnih ispuna: slična izvornoj boji zuba, ali su krhkije od drugih materijala, a također može se obojiti sa određenih namirnica (kafa, duvan, čaj, itd).
  • Porcelan: također poznat kao faceta. Njihov plasman pokriva zub i otporniji na mrlje.
  • Amalgam: srebrne boje je jeftiniji od drugih materijala. To se ne preporučuje za mesta koja su vidna.
  • Zlato: ima veliku trajnost (oko 20 godina), ali je skuplje od ostalih.

Ispuni za lepši osmeh!
Osmeh je nešto što krasi čoveka, nakon svega, osmeh igra ključnu ulogu u estetici i privlači poglede sa svih strana. Zubni karijes je vrlo čest problem, koji pogađa kako djecu tako i odrasle u različitim fazama života.

Kada su jedan ili više zuba pogođeni karijesom potrebno je izvršiti popravku i sprečiti dalje pogoršanje koje na kraju može dovesti do gubitka zuba. Ako se ne leči karijes može ugroziti zdravlje zuba ali i osmeh, što dovodi do pada samopoštovanja i nesigurnosti.
Proverite sledeće, neke važne informacije o ispunama:

Što je ispuna?
Plombiranje je postupak koji ima za cilj popravljanje zuba oštećenog propadanjem, vraćajući ga u normalnu funkciju. Možete ga nositi s različitim vrstama materijala, među kojima su uglavnom koriste: srebrni amalgam, kompozitnih ispuna u boji zuba, porcelan ili zlato.

Kako se vrši ispuna?
Prvo, stomatolog će ukloniti deo zuba koji je propao pod uticajem karijesa. Zatim obavlja čišćenje na zahvaćenog područja i napunite šupljinu sa plombom. Stomatolog zatvaranjem sprečava prodor bakterija i drugih materija, ali i sprečava veća pogoršanja.

Kako znati da li mi treba ispuna?
Da biste saznali da li vam je potrebna ispuna, dođite kod nas da proverite učestalost karijesa u jednom ili više zuba. Nekada je potreban rengenski snimak, da bi se videla dubina oštećenja. Ako je tako, ispuna traje između 20 i 40 minuta.

Koji su simptomi karijesa?
Oštećeni zuba je vrlo osetljiv na ekstremne temperature, kao što su vruća ili hladna jela. Može doći do krvarenje prilikom pranja zuba, u slučajevima kada je karijes dostigne vrhunac i jak bol.