Kada vam nedostaju zubiMost se preporučuje u slučaju kada ste izgubili jedan ili više zuba. Praznin koja ostaje na mestu zuba koje ste izgubili može izazvati da se preostali zubi rotiraju ili iskrive ka praznom prostoru, to rezultira manje kvalitetnom zalogaju. Neravnoteža koja je izazvana nedostatkom zuba mogu dovesti do bolesti desni i poremećaj temporomandibularnog zgloba (TMZ).

Mostovima se popunjava prostor gde nedostaju zubi. Za ostovu se mogu uzeti susedni zubi ili zubni implanti. Kada se uzimaju susedni zubi oni se prethodno obruse i na njih se postavljaju krunice koje su medjusobno spojene i prave most kojim se nadoknjadjuje prazan prostor. Isto kao i kod krunica možete izabrati materijal od koga će biti izradjeni vaši mostovi. Ovo zavisi od pozicije i funkcije zuba koji nedostaje ali i vačih finasijskih mogućnosti, mi ćemo vam preporučiti najbolju opciju za vas.
Mostovi mogu biti:

  • metalokeramički sa metalnom osnovom koja se pravi od medicinskog čelika, legure sa Hrom-Molibdenom i spoljašnost od keramike. Osnova može biti i od skupljih materijala kao što je titanijum.
  • Keramički bez metala napravljene samo od keramike cirkonijuma. Više su preporučljivije za prednje zube koji trpe manje sile.

Kako se prave mostovi na zubima?
Proces je isti kao i kod postavljanja krunica, samo se izmedju postavljenik krunica dodaje most tj zubi koji nedostaju.
Može se obrustit već postojeći zub ili se postaviti na implante. Zubni mostovi su fiksni i ne skidaju se.

Mostovi mogu trajati ceo život ali isto tako da se olabave i ispadnu. Mostovi mogu ispasti samo ako se razbole zubi nosači. Najvažniji korak za dugovečnost je dobra i pravilna oralna higijena. Znači potrebno je da redovno perete vaše zube pastom za zube. Isto je važno da na redovno obilazite da bi na vreme videli da li postoje neka obolenja.
Naravno da je potrebno izbegavati i tvrdu hranu kojom se mogu oštetiti i zdravi zubi.