korenzubaPod pojmom zdrava pulpa podrazumevamo zub bez kliničkih simptoma i karijesa i koji ima neoštečeni potporni aparat. Karijes zuba je glavni uzrok zapaljenskih i nekrotičnih promena na pulpi. Ukoliko je uznapredovao i jako se približio pulpi, javlja se zapaljenje u obliku pulpita. Cilj je uklanjanje pulpe, čišćenje i ispiranje kanala i definitivno punjenje kanala. Preduslov za uspeh endodontskog tretmana je pravilna higijena usta i zuba.
Ovim tretmanom se ne menja boja zuba i on ostaje u izvornoj boji.
Kao i većina zdravstvenih problema zuba i ovaj nastaje zbog nedovoljno higijene i neredovnih poseta zubaru. Za lečenje ovog problema naš stomatolog će napraviti kompletnu analizu i ukazati vam na najprikladniji postupak.

Kada treba da „vadim živac“?
Samo stomatolog može proceniti kada je potrebno lečenje kanala korena. Lečenjem kanala korena se sprečava gubitak i vadjenje zuba. Tretman se obavlja u nekoliko koraka, i zahteva nekoliko poseta stomatologu do konačnog rešenja.

Šta je endodoncija?
To je posebna grana stomatologije koja se bavi bolestima i ozledama pulpe i korena zuba. Generalno prihvaćeniji naziv je „lečenje korenskog kanala“ među pacijentima.