Nije svako rodjen sa savršenim zubima. Oblast koja se bavi ispravljanjem neispravnih zuba, krivim ili lošim žvakanjem. Lečenje počinje tako što naš stomatolog prvo pregleda stanje i analizira celu strukturu luka, zatim je potrebno snimiti kompletnu vilicu da bi videli strukturu kostiji i još važnih detalja.
Nakon faze analiziranja i procena naš stomatolog će krenuti u postavljanje nosača – bravica koji su vezani za zube lepljenjem. One mogu biti od metala, porcelana ili plastike. Preko njih se postavlja metalni luk koji vrši dovoljno snage da bi postepeno ispravio zube i doveo ih u savršenu usklađenost. Nakon postavljanja potrebno je doći ponovo da bi se prilagodio metalni luk, to je najčešće na mesec dana, sve dok se zubi ne isprave i zauzmu željeni položaj. Period ispravljanja je individualan i zavisi od svake osobe, nekada je potrebno više vrema a nekada manja, takodje je u nekim slučajevima potrebno i dodatno ojačati metalni luk.
Prosečno vreme je obično 2 godine ali može i duže.
Za čišćenje zuba i ove vrste proteze koristi se specijalna ortodonska čektica. Veoma je važno da se čišćenje vrši pravilno da bi se sprečilo propadanje zuba i nastanak zubnog plaka koji može ugroziti tretman.

Vodite brigu o svojim ustima
Lep osmeh je jedna od glavnih briga mladih ljudi. U slučaju da vam zubi ne stoje pravo mi vam preporučujemo korišćenje fiksnog aparat, koji će ispraviti vaše zube.
Sem lečenja estetskih problema ispravljanjem zuba se sredjuje i nepravilan ugriz i drugi funkcionalni poremećaji koji uzrokuju neravnotežu zuba i zglobova.

Konac za čišćenje
Nakon obroka je veoma važno koristiti konac za uklanjanje ostatka hrane izmedju zuba. Ali konac nije moguće da koriste osobe koje nose fiksni aparat, zato je za njih napravljen posebna mala iglica koja omogućava čišćenje.

Pranje zuba četkicom
U ovom slučaju se pranje obavlja u dva koraka: prvo se koristi obična meka četkica bez pretiskanja, a zatim i ortodonska četkica.

Dodatna higijena
Kako bi se poboljšala higijena potrebno je koristiti kvalitetne tečnosti za ispiranje usta koje ima svojstva da ubija bakterije. Naravno ne treba preterivati sa korišćenje ovih tečnosti jer možete prouzrokovati fluorozu i neravnotežu u ustima.

Posebna pažnja
Treba paziti oko ishrane i izbegavati jesti slatkiše jer time sprečavate skupljanje šećera oko proteze i time olačšavate nastanak karijesa. Naravno treba i izbegavati isuviše tvrdu hranu čime možete oštetiti i polomiti protezu.